• Isten hozta
  Isten hozta

  Isten hozta

  Az én városom, Dunaszerdahely helytörténeti portálon!

  2012. június 22-én indult helytörténeti portálunk célja egyértelmű: sajátos választ akarunk adni a körülöttünk élő emberek számára, hogy mit jelent magyarságunk, mit jelent a gyökerekhez való kötődés, az identitásnak ezek a szálai hogyan is határozzák meg a mi magunk, de főképp gyermekeink jövőbeli életét, boldogulását. Múlt nélkül nincsen jövő, szokták mondani. Mi ezt a múltat akarjuk a kedves szöfröző előtt feltárni, megmutatni. Jelként felemelni...

  Elolvasom a legújabb bejegyzéseket!

   

 • Várjuk a segítségét!
  Várjuk a segítségét!

  Várjuk a segítséget!

  Dunaszerdahely emlékeit kutatjuk!

  Sajnos mindig kevesen vagyunk, és hogy jó munkát, mindenki számára értékeset hozzunk létre, ahhoz az Ön segítségére is szükségünk van. Keressük Szerdahely még ma is fellelhető emlékeit - képeket, képeslapokat, dokumentumokat, régi újságokat (pl. Csallóközi Lapok, Csallóközi Hírlap), tárgyi emlékeket stb. Ha tud, vagy szeretne segíteni, kattintson a lenti gombra!

  Igen, segítek!

   

 • Ön mire emlékszik?
  Ön mire emlékszik?

  Ossza meg emlékeit!

  Ön mire emlékszik? Írja meg nekünk!

  Sokan visszaemlékeznek még a régi városra, az egykor itt élt emberekre. Az emlékek elő-előbukkannak. Írja meg nekünk ezeket, még ha csak pár sorban, gondolatfoszlányban is. Segítse így is a munkánkat!

  Szeretnék pár sort küldeni

   

 • Küldjön hírt, programajánlót!
  Küldjön hírt, programajánlót!

  Küldjön hírt, programajánlót!

  Írjuk meg együtt a közös szerdahelyi eseménynaptárt!

  Sokszor kellemetlen, hogy nem tudunk egymás rendezvényeiről, programjairól. S milyen jó lenne, ha mindezt végre egy helyen tudnánk megnézni.

  A jobb oldalsávban található eseménynaptárral ez lenne a célunk. Azonban hogy minél színesebb és gazdagabb legyen ez a programajánlat, bizony szükségünk van arra is, hogy minél többen elküldjék programajánlókukat!

  Hírt,  eseményajánlót küldök!

   

Dunaszerdahely történelmi blogja | Korok, gondolatok

A Sárga kastély újraírt múltja

Néha az épületek sorsában is vannak titkok - a mi Sárga kastélyunk az egyik legjobb példa erre. Ipolyi Arnold tette közzé 1858-ban, a Csallóközi uti-képekben a kastélyról:  „A városka újabb szebb házai mellett egyik régibb nevezetessége a Kondé család pókatelki kastélya, csúcsán hatalmas póka (pulyka) szobrával. A házat a múlt század manzardi ízlésében meglehetősen szépen emelteté Kondé püspök híres családja számára.”  Ám, mint látni fogjuk, Ipolyi ebben nagyot tévedett: a Sárga kastélyt nem Kondé Miklós püspök építtette.

Az utókor Ipolyi nyomán máig abban a hitben élt, hogy a kastélyt Kondé püspök építtette, ám ezt a legújabb kutatások cáfolják. A Sárga kastély keletkezésének pontos és hiteles leírását ugyanis régiónk egy másik jeles szülöttjének, Padányi Biró Márton veszprémi püspöknek 1762. május 5-én kelt végrendelete tartalmazza. Tovább erősíti a Biró kastély szerdahelyi jelenlétét az 1781-es, illetve az 1846-os vizitáció (egyházlátogatási jegyzőkönyv) is.
A kastélyt 1753-ra már megépíttette szeretett unokaöccsének, Biró Istvánnak a veszprémi püspök, majd Biró István halála után lett az csak a Kondéké - nem túl sokáig, hiszen a 19. század közepére már a bécsi Wahlberg Miklós vette meg, akitől a lánya, Habermann Nándorné (született Wahlberg Elsa) örökölte többek között ezt a kastélyt is - hiszen Bacsák és más Kondé birtokok is ővéi lettek. 1910-ben azonban Habermannék túladnak az örökségen: a birtokrészt és a kastélyt a galgóci illetőségű Dukesz-Herzog cég veszi meg.

(További részletek a kastéllyal kapcsolatban, illetve Padányi végrendeletének részlete a Dunaszerdahely monográfiában olvasható!)

                                                             

Eddig úgy tudtuk, Kondé Miklós az építtető. Mára bizonyossá vált, hogy Padányi Biró Márton az.

Képek beküldése | Képeslapok, dokumentumok feltöltése

Várjuk digitálisan és személyesen is az egykori képeket, képeslapokat, újságokat, emlékeket. Ide kattintva vagy online beküldheti azokat, vagy elérhetőségeinken kapcsolatba léphetünk!

Fórumozz! | Keress minket a közösségi hálón!

Az én városom, Dunaszerdahely elérhető a közösségi oldalakon is. Ha kérdése, észrevétele, ötlete, hozzászólása van, ott megteheti. Ide kattintva elérhet bennünket!

Az én városom | Helytörténeti verseny

Dunaszerdahely Város Önkormányzata várostörténeti versenyt hirdet az alap- és középiskolák, valamint az óvodások számára. Érdemes lesz bekapcsolódni!

Híres eleink mondták | Idézetek városunk jeles elődeitől...

Két szegényház számára hagyok huszezer forintot (...) és ekként a családom által megjelölt alkalmas helyen szegényház építtessék. Ugyanott szegények a család által vétessenek fel és amint az más szegényeknél is szokás, ruháztassanak és vagy naponként bizonyos összeg szabassék ki nekik, vagy élelmeztessenek.”

(Kondé Miklós püspök)

Feliratkozás hírlevélre | Hogy mindenről időben értesülj!

Küldj üzenetet! | Kérdezz bátran

Hány szeme van egy embernek? (Számmal írva!)
E-mail
Tárgy
Üzenet
You are here: Home Blog Épületek - egykor, ma A Sárga kastély újraírt múltja