• Isten hozta
  Isten hozta

  Isten hozta

  Az én városom, Dunaszerdahely helytörténeti portálon!

  2012. június 22-én indult helytörténeti portálunk célja egyértelmű: sajátos választ akarunk adni a körülöttünk élő emberek számára, hogy mit jelent magyarságunk, mit jelent a gyökerekhez való kötődés, az identitásnak ezek a szálai hogyan is határozzák meg a mi magunk, de főképp gyermekeink jövőbeli életét, boldogulását. Múlt nélkül nincsen jövő, szokták mondani. Mi ezt a múltat akarjuk a kedves szöfröző előtt feltárni, megmutatni. Jelként felemelni...

  Elolvasom a legújabb bejegyzéseket!

   

 • Várjuk a segítségét!
  Várjuk a segítségét!

  Várjuk a segítséget!

  Dunaszerdahely emlékeit kutatjuk!

  Sajnos mindig kevesen vagyunk, és hogy jó munkát, mindenki számára értékeset hozzunk létre, ahhoz az Ön segítségére is szükségünk van. Keressük Szerdahely még ma is fellelhető emlékeit - képeket, képeslapokat, dokumentumokat, régi újságokat (pl. Csallóközi Lapok, Csallóközi Hírlap), tárgyi emlékeket stb. Ha tud, vagy szeretne segíteni, kattintson a lenti gombra!

  Igen, segítek!

   

 • Ön mire emlékszik?
  Ön mire emlékszik?

  Ossza meg emlékeit!

  Ön mire emlékszik? Írja meg nekünk!

  Sokan visszaemlékeznek még a régi városra, az egykor itt élt emberekre. Az emlékek elő-előbukkannak. Írja meg nekünk ezeket, még ha csak pár sorban, gondolatfoszlányban is. Segítse így is a munkánkat!

  Szeretnék pár sort küldeni

   

 • Küldjön hírt, programajánlót!
  Küldjön hírt, programajánlót!

  Küldjön hírt, programajánlót!

  Írjuk meg együtt a közös szerdahelyi eseménynaptárt!

  Sokszor kellemetlen, hogy nem tudunk egymás rendezvényeiről, programjairól. S milyen jó lenne, ha mindezt végre egy helyen tudnánk megnézni.

  A jobb oldalsávban található eseménynaptárral ez lenne a célunk. Azonban hogy minél színesebb és gazdagabb legyen ez a programajánlat, bizony szükségünk van arra is, hogy minél többen elküldjék programajánlókukat!

  Hírt,  eseményajánlót küldök!

   

Dunaszerdahely történelmi blogja | Korok, gondolatok

Kastélytörténeti estek


Ünnepélyes nyitóest a Sárga kastélyban

A Biró Márton Polgári Társulás és a Csallóközi Múzeum szeretettel meghívja Önt és kedves családját

2013. október 10-ére a dunaszerdahelyi Sárga kastélyba,

rendhagyó kastélytörténeti estjeink első alkalmára, amely esteken településünk egyik legismertebb és legjelentősebb történelmi épületének régmúltját kívánjuk fokozatosan bemutatni, feltárni, megismertetni a nagyközönséggel.
 

Első alkalommal a kastély „születésének” hiteles történetébe, a kezdetek kezdetébe pillanthatunk be a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára kutatóinak a segítségével, illetve Dunaszerdahely emlékhelyeiről ejtünk szót.
Különleges nyitóestünk helyszíne ezúttal a Sárga kastély emeleti nagyterme lesz.

17.30 Fotótörténeti kiállítás a Sárga kastély múltjából. Megnyitja: Dr. Hájos Zoltán, Dunaszerdahely város polgármestere

18.00 Padányi Biró Márton veszprémi püspök végrendelete 1762 c. kötetet bemutatja és a püspök végrendeletének a Sárga kastély születését érintő részeit ismerteti: Dr. Hermann István, a Veszprém Megyei Levéltár igazgatója és Jakab Réka főlevéltáros

18.25 Nagy Attila: Dunaszerdahely emlékhelyei c. kiadványát A. Szabó László Dunaszerdahely város alpolgármestere méltatja

18.35 Pohárköszöntő – Dr. Zsigmond Tibor, a Csallóközi Múzeum igazgatója

Kötetlen beszélgetés

A helyszínen kedvezménnyel megvásárolható kiadványok (a programban szereplőkön kívül):
Az Esterházy család cseszneki ága, Családtörténeti kutatás határon innen és túl, 1712. évi pozsonyi országgyűlés egy morva szerzetes szemével, Dunaszerdahely, Szerdahelyi séta régi képeslapokon, Dunaszerdahely egykor és ma 2014-es falinaptár

Főszervező: Biró Márton Polgári Társulás, Csallóközi Múzeum
Társszervező: Római Katolikus Egyház, Dunaszerdahely, Historium Kiadó, Csallóközi Barátok Társulása
A rendezvény támogatója a Kanovits media
 

Képek beküldése | Képeslapok, dokumentumok feltöltése

Várjuk digitálisan és személyesen is az egykori képeket, képeslapokat, újságokat, emlékeket. Ide kattintva vagy online beküldheti azokat, vagy elérhetőségeinken kapcsolatba léphetünk!

Fórumozz! | Keress minket a közösségi hálón!

Az én városom, Dunaszerdahely elérhető a közösségi oldalakon is. Ha kérdése, észrevétele, ötlete, hozzászólása van, ott megteheti. Ide kattintva elérhet bennünket!

Az én városom | Helytörténeti verseny

Dunaszerdahely Város Önkormányzata várostörténeti versenyt hirdet az alap- és középiskolák, valamint az óvodások számára. Érdemes lesz bekapcsolódni!

Híres eleink mondták | Idézetek városunk jeles elődeitől...

Két szegényház számára hagyok huszezer forintot (...) és ekként a családom által megjelölt alkalmas helyen szegényház építtessék. Ugyanott szegények a család által vétessenek fel és amint az más szegényeknél is szokás, ruháztassanak és vagy naponként bizonyos összeg szabassék ki nekik, vagy élelmeztessenek.”

(Kondé Miklós püspök)

Feliratkozás hírlevélre | Hogy mindenről időben értesülj!

Küldj üzenetet! | Kérdezz bátran

Hány szeme van egy embernek? (Számmal írva!)
E-mail
Tárgy
Üzenet
You are here: Home Blog Épületek - egykor, ma Kastélytörténeti estek