Cikkek

Album a Szent György-templomról

Nagy Attila: Szerdahely szíve

A Katolikus Egyház dunaszerdahelyi közösségének majdhogynem ezredéves históriája a korai Árpád-kor végtelen homályába nyúlik vissza – szervesen egybefonódva az egykori kis település, Szerdahely létrejöttével és múltjával, annak gyökereivel. Ahhoz ugyanis, hogy megérthessük magának a későbbi Dunaszerdahelynek a létét, fontos, hogy magunk előtt lássuk históriás múltjának ezt a rendkívüli és meghatározó szeletét, egyháztörténetének sajátosan egyedi folyamatát. Eddig fehér foltja, ismeretlen része volt a régió, és maga a város történetének is ez a szelete: Nagy Attila helytörténet-kutató újabb kutatásai alapján rajzolta meg Dunaszerdahely katolikus közösségének az életét egészen a Szent István uralkodása után létrejött, Szent György mártírnak szentelt első fatemplomocskától kezdődően az 1329-ben felépített kőtemplom történetén át annak 1518-as átépítéséig, 1742-es barokkizálásáig, illetve 20. századi históriájáig.

Nagyméretű (22*33,5 cm), keménytáblás, 104 oldal, krétapapíron, gazdag képanyaggal, dokumentumokkal, színes előzéklapokkal. Ára: 17,90 Eur

Online megrendelhető itt!

Képek beküldése | Képeslapok, dokumentumok feltöltése

Várjuk digitálisan és személyesen is az egykori képeket, képeslapokat, újságokat, emlékeket. Ide kattintva vagy online beküldheti azokat, vagy elérhetőségeinken kapcsolatba léphetünk!

Fórumozz! | Keress minket a közösségi hálón!

Az én városom, Dunaszerdahely elérhető a közösségi oldalakon is. Ha kérdése, észrevétele, ötlete, hozzászólása van, ott megteheti. Ide kattintva elérhet bennünket!

Az én városom | Helytörténeti verseny

Dunaszerdahely Város Önkormányzata várostörténeti versenyt hirdet az alap- és középiskolák, valamint az óvodások számára. Érdemes lesz bekapcsolódni!

Híres eleink mondták | Idézetek városunk jeles elődeitől...

Két szegényház számára hagyok huszezer forintot (...) és ekként a családom által megjelölt alkalmas helyen szegényház építtessék. Ugyanott szegények a család által vétessenek fel és amint az más szegényeknél is szokás, ruháztassanak és vagy naponként bizonyos összeg szabassék ki nekik, vagy élelmeztessenek.”

(Kondé Miklós püspök)

Feliratkozás hírlevélre | Hogy mindenről időben értesülj!

Küldj üzenetet! | Kérdezz bátran

Hány szeme van egy embernek? (Számmal írva!)
E-mail
Tárgy
Üzenet
You are here: Home